+31 (0)85 30 36 429

Scheiden, alimentatie en omgangsregeling

Scheiden

Je gaat of wilt scheiden. Dat is niet makkelijk, zelfs niet als jullie als vrienden uit elkaar gaan. Maar wat doe je als jullie het ook nog eens oneens zijn? En wat als jullie er echt niet uit komen terwijl de scheiding al bijna officieel is?

In sommige gevallen is het mogelijk om de rechter een beslissing te laten nemen in een spoedprocedure. Dit noem je een kort geding of een voorlopige voorziening. Zo’n procedure wordt opgestart door een advocaat die een verzoekschrift indient. Snel na de indiening van het verzoek komt de zaak dan in principe voor de rechter. Zo kan de rechter een beslissing nemen over iets dat echt niet langer kan wachten.

Alimentatie

Een van de belangrijkste en meest besproken onderwerpen bij een scheiding is de alimentatie. Alimentatie is het bedrag dat de ene echtgenoot aan de andere moet betalen. Alimentatie bestaat in twee vormen: kinderalimentatie en partneralimentatie.

Kinderalimentatie is er om te zorgen dat beide ouders een bijdrage leveren aan de opvoeding van het kind. Het bedrag wordt betaald door de echtgenoot die de kinderen niet toevertrouwd krijgt. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van gegevens van tijdens het huwelijk. Als je het niet eens bent over hoeveel je moet betalen, of juist hoeveel je krijgt, dan is een spoedprocedure mogelijk.

Naast kinderalimentatie is er ook de partneralimentatie. Dit is het bedrag dat de ene echtgenoot aan de andere moet betalen om te voorzien het levensonderhoud. Deze vorm van alimentatie bestaat om te voorkomen dat een echtgenoot na de scheiding plotseling geen geld meer heeft. De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van een groot aantal factoren, en kan nog wijzigen.

Omgangsregelingen

Conflicten over geld en spullen zijn vervelend, maar een ruzie over de kinderen is voor veel mensen pas echt heel zwaar.

Na de scheiding moet er een ouderschapsplan gemaakt worden. In zo’n plan schrijf je op hoe de opvoeding wordt verdeeld, hoe jullie met elkaar communiceren én hoe jullie de omgang met de kinderen verdelen. Er is in de wet geen vaste regel opgenomen voor die omgang, behalve dat je het recht hebt om je kinderen te zien.

Het kan zijn dat je ex je weg wil houden bij je kind, of dat jij je zorgen maakt over de veiligheid van je kinderen bij je ex. Misschien jullie zijn het niet eens over hoeveel dagen in de week het kind bij een van jullie slaapt. In zo’n geval is het mogelijk om de rechter een beslissing te laten nemen. De rechter kijkt dat naar alle omstandigheden en het belang en de wens van het kind.

Het is beter voor ouder en kind als er snel afspraken gemaakt worden. Omgang is een moeilijk en soms pijnlijk onderwerp. Laat je altijd goed informeren en bijstaan door een advocaat!

Gespecialiseerde Familierecht Advocaten

De gespecialiseerde Familierecht Advocaten die aan ons netwerk verbonden zijn, hebben allemaal jarenlange ervaring in het adviseren en procederen op het gebied van echtscheidingen, alimentatie, omgangsregelingen en aanverwante gebieden.  Daarbij hangt de keuze van de te volgen weg onder meer af van het type en de hoogte van de vordering, het soort wederpartij en – vooral – de wens van jou als klant. Dit alles tegen scherpe en waar mogelijk vaste tarieven. 

Wil je meer weten? Neem gerust – gratis en vrijblijvend – contact met ons op!

 

Gratis en vrijblijvend advies

 

Je kunt ons altijd gratis en dus vrijblijvend contacteren, gewoon telefonisch, per e-mail of per WhatsApp.

Zes dagen per week tussen 9.00 en 21.00 uur.

 

Hoe werken wij?

1
Mail of bel ons
2
Bespreek de oplossingen & (prijs)afspraken
3
Start de procedure

ONZE SPECIALISTEN

de gespecialiseerde advocaten & juristen van LEAN Lawyers

Regine de Wit
Regine de Wit
Advocaat | Associate
Sanita Meijer
Sanita Meijer
Advocaat
Dries Beljon
Dries Beljon
Advocaat | Oprichter
Paul van den Berg
Paul van den Berg
Advocaat | Oprichter
Ewout Jansen
Ewout Jansen
Senior jurist
Onze advocaten staan voor je klaar
Marlena Koscielniak
Marlena Koscielniak
Advocaat
Else van der Meulen
Else van der Meulen
Advocaat
Jeroen Heuving
Jeroen Heuving
Advocaat | Partner
Anneloes Schouten
Anneloes Schouten
Advocaat
Francisca Boel
Francisca Boel
Advocaat | Associate

Neem vrijblijvend contact op